ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ YONG CHUN

Yong (Γιον) ή αλλιώς Wing (Γουιν) σημαίνει δοξάζω ή εγκωμιάζω. Chun (Τσουν) σημαίνει μία όμορφη Ανοιξη, Quan (Κουαν) σημαίνει πυγμή ή την τέχνη της πυγμαχίας. Επίσης Yong Chun (Wing Chun) ήταν μία κυρία της δυναστείας CHING.

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ

Πριν από 240 χρόνια περίπου, στη διάρκεια μίας πολιορκίας ενός μοναστηριού Σαολίν, από στρατιώτες της κυβέρνησης Manchu , ξέσπασε φωτιά η οποία κατέστρεψε το μοναστήρι Siu Lam και σκότωσε τους μοναχούς, αφήνοντας μόνο συντρίμια και στάχτες. Μόνο μερικοί γνώστες των πολεμικών τεχνών κατάφεραν να αποδράσουν και ζούσαν από τότε, με ψεύτικα ονόματα και σε άλλους τόπους απομακρυσμένοι από το πεδίο της πολιορκίας.
Ανάμεσα σε αυτούς τους επιζήσαντες ήταν και η Βουδίστρια μοναχή Ng Mui, μία από τους πέντε σεβάσμιους αρχηγούς του Μοναστηριού Siu Lam. Η Ng Mui βλέποντας το μοναστήρι να καίγεται και τους προδότες να βοηθούν την κυβέρνηση Manchu να καταστρέψει τους ανθρώπους που βοηθούσαν να ανατρέψουν την δυναστεία Ching και να αποκαταστήσουν την δυναστεία Ming αποσύρθηκε στο βουνό Tai Leung ανάμεσα στις επαρχίες Szechwan και Yunnan.
Εκεί αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στην προσπάθεια να δημιουργήσει ένα καινούριο σύστημα πάλης που θα μπορούσε να υπερτερήσει του προηγούμενου συστήματος Siu Lam και έτσι να αντιμετωπισθούν οι προδότες του Μοναστηριού. Τελικά, δημιούργησε ένα σύνολο αρχών Kung-Fu σύμφωνα με το οποίο χρησιμοποιείται η εξυπνάδα για να νικήσει την ωμή φυσική δύναμη, γρήγορα και δραστικά. Αυτό το σύνολο τεχνικών πάλης προορίζονταν να νικήσει τους προδότες και για τον λόγο αυτο οι κινήσεις του ήταν τέτοιες ώστε να υπερνικούν το υπάρχον Siu Lam Kung Fu, το οποίο ήταν άκαμπτο και πολύπλοκο αντίθετα με την καινούρια τέχνη που ήταν απλή.

YIM YONG CHUN

Στο Siu Lam Kung Fu, ένας πρακτικός χρειαζόταν αρκετά χρόνια να κατακτήσει τις βασικές του τεχνικές, ενώ αυτό το καινούριο σύστημα αποχωρίστηκε τις περισσότερες από τις πολύπλοκες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις πού είναι λιγότερο σημαντικές. Το Siu Lam Kung Fu δίνονταν έμφαση στην σκλήρη εκπαίδευση και στην μηχανική, αλλά το νέο σύστημα αφήνει την παράδοση και προσέχει μόνο την «ελεύθερη εφαρμογή της δύναμης». Ένας πρακτικός αυτή της φόρμας δεν χρειάζεται να παλεύει σε προκαθορισμένα πρότυπα, αλλά πρέπει να εφαρμόζει κινήσεις σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες. Το νέο λοιπόν σύστημα του Kung Fu που δημιουργήθηκε από την Ng Mui ήταν εντελώς αντίθετο απο το παραδοσιακό Siu Lam Kung Fu.
Επειδή σκοπός της Ng Mui ήταν να δημιουργήσει αυτό το νέο σύστημα για να αντιπράξει στο αρχικό Siu Lam Kung Fu, δεν το έκανε φανερό. Αντίθετα, κράτησε αυτό το καινούριο σύστημα πάλης μυστικό. Παρόλα αυτά, σε μία περίπτωση που ήταν αυτόπτης μάρτυς, βλέποντας ένα λεπτό κορίτσι να φιλονικεί, η καλόκαρδη Βουδίστρια μοναχή δεν μπόρεσε να μην δεχτεί το κορίτσι σαν οπαδό της. Της έδειξε λοιπόν τις τεχνικές αυτού του συστήματος το οποίο από τότε ονομάστηκε με το όνομα του κοριτσιού: YIM YONG CHUN (YIM WING TSUN).
Η περιγραφή της προέλευσης του YONG CHUN μπορεί να έχει τις προδιαγραφές ενός μύθου, αλλά οι θεωρίες, η φόρμα και οι μέθοδοι αυτού του συστήματος είναι πράγματι σε όλα διαφορετικά από εκείνα του συστήματος Siu Lam, και είναι αναμφίβολα αλήθεια ότι το YONG CHUN από τον ένα απόγονο στον άλλο έφτασε τελικά στον Great Grand Master YIP MAN.

Η ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ

Το Yong Chun έχει δικές του ιδιότητες, όντας ένα σύστημα Kung Fu, δίνει έμφαση στην ελεύθερη εκμάθηση και ελεύθερη εφαρμογή ανάλογα με τις περιστάσεις. Έτσι σε αρκετά σημεία βρίσκεται σε αντίθεση με την θεωρία της παραδοσιακής κινέζικης πολεμικής Τέχνης. Το Yong Chun διδάσκονταν συνέχεια και βελτιώνονταν από γενιά σε γενιά με μεγάλη μυστικότητα, μέχρι το γνωστό σε όλους Great Grand Master Yip Man που ίδρυσε για πρώτη φορά σχολή στο Hong Kong, γνωρίζοντας την ευρεία αποδοχή των ασκούμενων στις πολεμικές τέχνες. Στη δύση εισχώρησε και έγινε διάσημο και έξω απο την Κίνα, όταν ένας από τους πρώτους μαθητές του Yip Man ονόματι Bruce Lee άνοιξε σχολή στην Αμερική. Επειδή ο Bruce Lee δεν κατείχε ολοκληρωμένο το σύστημα, συμπλήρωσε το πρόγραμμα εκπαίδευσης του Yong Chun με άλλα στοιχεία και έφτιαξε το δικό του στυλ, όπου μετά το θάνατο του έγινε γνωστό με το όνομα Jeet Kune Do.
Φτάνοντας στις μέρες μας, ο Grand Master Leung Ting ήταν ο τελευταίος και συγχρόνως ο αγαπητότερος μαθητής του Yip Man. Μετά το θάνατο του δασκάλου το 1972, ο Leung Ting ανέλαβε στη θέση του Grand Master. Το 1974 το Wing Tsun Kung Fu εξαπλώθηκε μέσω της συνεργασίας του Leung Ting με τον Μaster K . Kernspecht, στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς.