Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΦΗΣ – CHI SAO

Ο άνθρωπος είναι ένα οπτικό ον αλλά στην εξέλιξή του έμαθε να χρησιμοποιεί ένα πολύ ανεπτυγμένο όργανο για να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του: το δέρμα.

Πρέπει επίσης να θυμόμαστε πως ένα μεγάλο μέρος του νευρικού μας συστήματος δαπανά την ενέργεια του για να δημιουργήσει ένα δίκτυο. Το νευρικό σύστημα μας ενημερώνει κατά τη διάρκεια κάθε επαφής.

Η επαφή είναι μια κατάσταση την οποία το σώμα μας βιώνει κάθε στιγμή, μια απλή μα πολύ σημαντική πράξη. Συχνά όμως υποτιμάται ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται η πληροφορία που εισέρχεται στον εγκέφαλο. Όταν δεχόμαστε επίθεση, η επαφή αυτή αποτελεί προαίσθηση και αντανακλαστικό.

Παλεύοντας με έναν καλό μαχητή του Yong Chun πολλοί πληρώνουν ακριβά το λάθος να αντιδρούν πολύ αργά σε επαναλαμβανόμενες επιθέσεις. Συχνά, πρόκειται για επίθεση σε κλάσματα δευτερολέπτου. Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό. Απλώς σημαίνει πως κάποιος που εφαρμόζει Chi Sao (κολλημένα χέρια) αισθάνεται την δύναμη των δακτύλων του αντιπάλου, η οποία περιμένει να «εκραγεί».

Το Yong-Chun είναι μια από τις λίγες πολεμικές τέχνες, που κατάφερε να εκμεταλλευτεί το σύστημα της νευροδιαβίβασης του ανθρώπινου σώματος, το οποίο δουλεύει με μεγάλη ακρίβεια. Επειδή είμαστε πολιτισμένα όντα θα έπρεπε να βρεθούν αμυντικά μέσα στη μάχη (πάλη) και φυσικά το Chi-Sao είναι το κλειδί για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό το στόχο.

Η αφή μπορεί να είναι ο αυτόματος πιλότος που καταλαβαίνει και την  παραμικρή αλλαγή του αντιπάλου και στέλνει πληροφορίες στον εγκέφαλο ο οποίος χαράσσει το σχέδιο μάχης και έτσι το σώμα αντιδρά.